Perioada de început a fiecărui sezon vine cu o tentație imensă de nou. În afara faptului că nu ai nimic de îmbrăcat, mai ales dacă ești femeie (statistic, clișeic, legendar vorbind, desigur), de câte ori nu s-a întâmplat să îți iei al 70-lea costum de baie, a 50-a pereche de stiletto, însă nu aveai nicio bluză uni atunci când ajungeai la capătul bugetului? Hai să vorbim puțin despre shopping inteligent.
Se spune că banii nu aduc fericirea, dar dacă știi cum să faci cumpărături, nivelul serotoniei ar putea să îți crească un pic (wink wink). Și pentru că în zilele noastre este mult mai cool să ai o atitudine sustenabilă decât să ai un dressing impresionant, în care ajungi să te pierzi și să spui zilnic că nu ai nimic de îmbrăcat, m-am gândit să reeditez un articol pe care l-am scris acum ceva timp pentru BCR x Alist Magazine, despre minuntatul și foarte utilul shopping inteligent.
De ce avem nevoie de nou?
De aici trebuie să pornim discuția, de fapt. În primul rând, de foarte puține ori chiar avem nevoie de ceva nou, însă cu atâtea mijloace de expresie și de exprimare, mai ales foto-video, e foarte dificil să nu cedezi presiunii sociale de a venit și tu mereu cu altceva nou. Apoi, gândește-te că social media și personalitățile acestui mediu susțin foarte puternic un tip de consumerism bogat, așa că dorința de validare și de apartenență la un anumit grup social, ne dau această falsă nevoie de „nou”.
Cum să faci cumpărături cu cap?
De multe ori, cumpărăturile reprezintă dușmanul bugetului personal, mai ales atunci când alegem să le facem din impuls.
În primul rând, înainte de a face orice achiziție este recomandat să ne informăm despre produsul pe care vrem să-l cumpărăm, mai ales dacă e vorba de un produs costisitor de folosință îndelungată.
În al doilea rand, citim cu atenție etichetele și ne asigurăm că înțelegem cum se întreține produsul. Nu uităm nici de reduceri. Magazinele pun produsele la reducere după ce trece o sărbătoare importantă pentru a aduce clienții inapoi în magazine sau la final de sezon, așa că e momentul propice să profităm și să ne cumpărăm lucrurile de care avem nevoie.
Nu în ultimul rând, analizăm cu atentie calitatea unui produs, nu prețul.
Sfatul stilistului
Înainte de a porni la o nouă sesiune de cumpărături, reorganizează-ți garderoba deja existentă. Probează lucrurile pe care le redescoperi. Sigur ai câteva rochii sau sacouri uitate pe un umeraș, prea multe bluze de corp nepurtate, lăsate într-un sertar, colanți de tot felul de care ai și uitat și cine știe ce o să mai găsești în șifonierul tău Narnia…
Fii atentă la detalii, cum ar fi urmele de uzură ale pieselor pe care le porți frecvent, la piesele care nu se mai potrivesc formei siluetei tale actuale, dacă este cazul, sau, desigur, la acele piese care nu îți mai definesc stilul. Dacă ai piese de aruncat, nu ezita să te alături campaniilor de reciclare a textilelor sau celor umanitare. Nu numai că faci o faptă bună, dar ordinea în garderobă înseamnă ordine în ganduri.
Pasul următor constă în a face o listă cu toate obiectele de care ai nevoie, cum ar fi cele clasice, basic, precum bluza aia uni de care îți spuneam la început, maleta, pantalonii clasici conici sau drepți, sacoul masculin sau cămașa albă.
Atunci când vorbim despre categoria clasică dintr-o garderobă, vorbim, de fapt, despre investiții, nu despre cheltuieli. Astfel încât calitatea acestora trebuie să fie exemplară! Ai grijă, nu tot ce este foarte scump este foarte bun și nu tot ce este accesibil este foarte slab din punctul de vedere al calității.
E posibil ca din garderoba ta să lipsească tocmai acele elemente de styling din reviste. Îți recomad să apelezi și aici la foaie și pix* și să notezi tot ce îți place la țiutele care te inspiră în general, văzute la celebritățile internaționale sau la brandurile pe care le admiri. Nu cumpăra un element pe care nu îl poți integra în cel puțin 3 ținute diferite! De fapt, asta este, în general, regula de bază atunci când vorbim de shopping inteligent.
*Te rog să nu faci precum personajul din Mă dau în vânt după cumpărături, nu ai nevoie de un pix nou sau de un carnețel nou, da? Precis ai trei începute sau neîncepute pe undeva..
Regula zgârcitului – amână achiziția pentru a doua zi si scapa de cumparaturile emotionale
Știai că există o regulă a zgârcitului? Spune așa: Amână o achiziție până a doua zi. Poate te răzgândești. Această regulă este foarte utilă pentru că de multe ori avem tendința să cumpărăm din impuls. Dacă amânăm achiziția unui lucru, avem timp să ne gândim dacă acel lucru este într-adevăr util pentru noi sau ni-l dorim doar ca sa compensam o stare mai proasta sau o zi mai dificila.
În acest fel o ne fie mai ușor să ne dăm seama dacă avem cu adevărat nevoie de piesa respectivă sau dacă este o simplă dorință. De multe ori ne este greu să facem această diferență, însă trebuie sa ne gasim echilibrul dintre ceea ce ne dorim și ceea ce avem nevoie. Este important să fim informați despre produsul pe care îl dorim.
Elimină microtendințele
Ai observat probabil că tendințele nu mai durează un sezon ca acum zece ani, ci o perioadă. Dealtfel așa este normal. Hainele nu sunt de unică folosință și nici nu își imaginează cineva că ne schimbăm garderobele după cum dictează colecțiile. Ca să nu te lași pradă microtendințelor, adică acelor influențe sezoniere, complet în afara zonei noastre de shopping inteligent, analizează care sunt macrotrendurile. De exemplu, dcâțiva ani există o pasiune generală pentru moda anilor ’80, de două sezoane au revenit și anii ’90 în atenția marilor designeri, anii ’70 sunt forever, deci poți elimina de pe listă nuanțele neon de vara trecută, sau piesele alea de rave nebun adolescentin, din materiale îndoielnice.
Dragoste la a doua vedere
Ți s-a întâmplat vreodată să te îndrăgostești de o pereche de pantofi dintr-o vitrină și în magazin să nu găsești fix numărul tău? Ia nefericitul eveniment ca pe un semn că cineva de acolo, de sus, are grjă de bugetul tău.
Și dacă încă te gândești la cât de frumoși erau, sigur vei găsi o cale prin care să faci rost de propria pereche. Dar dacă i-ai dat uitării și i-ai înlocuit imediat cu altceva, înseamnă că nu aveai neapărat nevoie de ei.
Dacă ai cea mai mică urmă de îndoială atunci când vezi ceva care consideri că îți trebuie, nu cumpăra din impuls. Lasă câteva zile și dacă te tot visezi în piesa respectivă, întoarce-te la ea. O poți purta în cel puțin 3 ținute diferite, da? Ok, ai undă verde! În acest punct ai deja licență în shopping inteligent!
Foto: pexels.com, cinemagia.ro