Maria Luana Mușat: „Dacă aș putea schimba ceva, aș muta cât mai repede atenția către sustenabilitatea sinceră în modă”

Luana Maria Mușat: „Dacă aș putea schimba ceva, aș muta cât mai repede atenția către sustenabilitatea sinceră în modă”

Am cunoscut-o pe Luana Maria Mușat cu ocazia lansării colecției aniversare  de 25 de ani Marius Mușat. După maniera în care m-a contactat, mă așteptam să găsesc o persoană cu foarte multă experiență într-ale comunicării și business-ului, în schimb am descoperit o tânără delicată, care vorbește cu o emoție deosebită despre brandul ce poartă numele tatălui său. Mi-a plăcut atât de mult prezența ei fresh, încât mi-am dorit instant să o iau la întrebări. Și bine am făcut! 

Maria Luana Mușat: „Dacă aș putea schimba ceva, aș muta cât mai repede atenția către sustenabilitatea sinceră în modă”
Marius și Luana Maria Mușat

Marius Mușat are deja o estetică recognoscibilă. Cum se raportează brandul la tendințele internaționale? Există o sursă de inspirație care a călăuzit creația brandului de-a lungul anilor? 

O mare parte din estetică atemporală MARIUS MUȘAT ține de îndepărtarea de tendințele trecătoare și raportarea la stil individual, personal, ancorându-se în codurile stilistice consacrate, precum aplicațiile florale. Inspirația croiurilor vine din glamour-ul anilor ‘30 și din imprevizibilitatea anilor ‘60, reinventate în manieră contemporană. Portul românesc ancestral este deseori un punct de pornire, Marius Mușat aborand rădăcinile tradiționale pe care le adaptează prin prisma propriei viziuni moderne.

Mi-ai spus deja despre pasiunea tatălui tău pentru flori. Dar care este povestea macului pe care îl regăsim pe aproape toate piesele? De ce macul? Ce simbolistică are pentru brandul Marius Mușat?

Într-adevăr, macul a devenit sinonim brandului, interpretat pe piese în nenumărate feluri creative. Povestea macului începe cu atracție și pasiune. De mic copil, în timp ce păștea animalele, Marius Mușat admira ore întregi florile de câmp și felul în care lumina le atingea petalele. Aduna buchete de maci pentru a le oferi mamei, însă florile delicate de ofileau. Tocmai fragilitatea macului l-a atras, împreună cu tulpina sensibilă (în nuanța verdelui MARIUS MUȘAT), roșul profund, petalele delicate, felul în care își schimbă înfățișarea de 3 ori pe zi, la răsărit, amiază și apus. Pentru a eterniza emoția macului, creatorul îl aplică și îl confundă în haine, devenind o adevărată semnătură.

Maria Luana Mușat: „Dacă aș putea schimba ceva, aș muta cât mai repede atenția către sustenabilitatea sinceră în modă”

Cum a început pasiunea ta pentru modă? Ai vreo amintire dragă de când erai copil, legată de creația tatălui tău?

De când mă știu am fost înconjurată de fashion. Copilăria mea a fost în atelierul de creație, unde am avut mereu libertate să mă joc și să explorez. Nu doar am privit moda părinților, dar am fost parte din ea, ca o mică muza pentru colecțiile de copii, totdeauna purtând rochițele din linia “Little MARIUS MUȘAT” – pe care le desenam și le decoram cu pampoane croite de mine. 

O amintire care mi-a rămas aproape este de la una din ședințele foto pentru colecția de vara de copiii, când am pozat spontan într-un lan de grâu plin cu flori de mac. Încă mă gândesc cu drag la acel câmp nemărginit în care alergam, la florile din care mi-am făcut coronițe și buchete și la râsetele pe care le împărtășeam cu părinții printre cadre. 

Cum te raportezi tu personal la industria fashion? Ce ai schimba acum în lumea modei dacă ai putea?

Deși sunt doar câțiva ani de când mă implic profesional în industria modei, simt că o cunosc veritabil datorită experienței cu care am crescut. Este o industrie diferită de oricare altă, împletește arta și comercialul, mișcarea și construcția, creativitatea și convenția, inventivitatea și inspirația. Moda are un proces cu etape dinamice, sculptând piesele de la creator și echipa atelierului, la stiliști și fotografi, până la purtător. Niciuna dintre arte nu are o asemenea complexitate. 

Dacă aș putea schimba ceva, aș mută cât mai repede atenția către sustenabilitatea sinceră în modă. Este o bucurie că mișcarea prinde efect, însă este important să rămână onestă și transparentă, lipsită de greenwashing-ul ce pare a deveni noul standard. 

Maria Luana Mușat: „Dacă aș putea schimba ceva, aș muta cât mai repede atenția către sustenabilitatea sinceră în modă”

Ai fost implicată în business-ul familiei înca de foarte tânără. Care este viziunea ta asupra viitorului apropiat, ce ți-ar plăcea să implementezi? Dar pe termen lung?

Sunt onorată să fac parte dintr-un business alături de familia mea, și încă unul cu o istorie atât de prețioasă. A devenit scopul și pasiunea mea să aduc la lumină acest brand frumos și emoția specială ce îi stă la bază. 

Debutând cu ocazia aniversării de 25 de ani prima colecție MARIUS MUȘAT în care am colaborat la creație, pot confirma cu entuziasm că urmează o serie captivantă de astfel de colecții. Reinventarea liniei de tineret “Yut MARIUS MUȘAT” este de asemenea un proiect personal pe care îl țin aproape, admirând dintotdeauna semnătură Yut. În viitor, doresc să mă joc cu limitele creației împreună cu frații mei, Ioan și Alexandru, și să ducem mai departe această poveste cu suflet.

Cea mai recentă colecție Marius Mușat, dar și piesele atemporale precedente, se află în magazinul de pe Calea Dorobanți nr 111, unde veți fi întâmpinate cu zâmbete și cu multă grație. În fotografii se află șase dintre lookurile mele preferate, pe care am avut ocazia să le văd la evenimentul de lansare.

Foto: PR

Andreea Leța
Posts created 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.