Angelina Jolie lansează Atelier Jolie, proiectul sustenabil prin care încurajează talentele din întreaga lume să se afirme prin intermediul materiei prime provenită din reutilizarea unor materiale vechi care, în mod obișnuit, ar fi fost arse.
Mă entuziasmasem și voiam să scriu cu mare avânt că, în sfârșit, cineva decide să se îndrepte din nou spre fashion, în loc de beauty, când, la o căutare mai atentă, găsesc un articol care anunța în februarie că Angelina Jolie pregătește ȘI EA!!! o linie de skincare. Mă aștept cât de curând să vedem un Oscar în skincare și makeup, lumea bună de la Hollywood fiind destul de preocupată de ce se întâmplă în laboratoare zilele astea, dar până atunci, Angelina Jolie strikes again și urcă încă o treaptă ierarhică. Într-o postare de Instagram a anunțat că din 17 mai se ocupă de un nou proiect. Atelier Jolie promite să facă modă altfel și de aici a venit extazul.
Nu sunt deloc ironică atunci când zic asta. De fapt, când am citit în descrierea pozei care anunță Atelier Jolie, „vintage” și „deadstock fabric already available”, am zis „În sfârșit!”. Ca să nu mai zic de estetica celor două fotografii care m-au dus imediat cu gândul la mișcările Pinei Bausch.
Angelina Jolie vine cu proiectul ăsta pe fondul sensibil al poziției industriei fashion, care, la drept vorbind, e nu doar una dintre cele mai poluante, ci și una în care problemele de etică sunt atât de mari, încât greu de tot mai încap pe sub vreo căptușeală, fie ea sub semnul oricărui mare nume îți vine acum în minte.
Treaba asta cu materialele vintage sau care au rămas nefolosite prin ateliere pentru că producătorii nu le mai fabrică, este cât se poate de sănătoasă. În primul rând, e puțin probabil să poți susține un stoc excesiv, iar în al doilea rând, anulezi prostul obiecei de a arde tot ce nu mai pare folositor, ori pentru a scăpa de marfă, ori pentru a menține imaginea unui brand prin extirparea posibilității de a vinde produse la un preț mai mic sau de a da maselor șansa de achiziție. Fin, nu?…
Pe lângă asta, prin Atelier Jolie, Angelina susține o categorie defavorizată de persoane, care în altă parte nu ar ajunge niciodată în funcții creative decisive. Are rost să mai spun direct și că încă vorbim despre o industrie rasistă, oricât vrea ea să pară de pacifistă!? Persoane refugiate sau care nu au primit șansa de a-și exprima ideile creative sunt susținute în proiectul ăsta, care implică lucrul cot la cot alături de maeștri croitori. De fapt, criteriul aici pare să fie skill-ul, nu rangul, iar asta nu poate fi decât o inițiativă admirabilă și demnă de urmat. Dar de urmat pas cu pas dacă e ce trebuie, nu de postat pe Instagram!
Ideea de a refolosi stocurile de materiale nu este chiar nouă. În 2020, Burberry, împreună cu the British Fashion Council, a lansat programul ReBurberry Fabric Initiative, prin care a început să doneze stocuri de material reutilizabil unor școli de modă din Marea Britanie. Până anul trecut, Burberry donase aproximativ 12000 de metri de material, pus în sprijinul tinerelor talente, în ideea de 0 waster. Tot Burberry a lansat acum câțiva ani o colecție de genți din resturi de piele, care arătau incredibil, țin minte că erau vreo două astfel de superbități și în magazinul din București, de pe strada Luterană.
Angelina Jolie este una dintre cele mai active personalități în chestiuni ce țin de mediu și de etică. Stilul ei vorbește destul de clar despre asta, fiind unul clasic, destul de minimalist, în care excesul nu prea pare să existe. Ține mai degrabă la accesorii și la pantofi, decât la etichetele hainelor, ceea ce, din nou, nu poate fi decât admirat. Pe covorul roșu vorbim despre cu totul și cu totul altceva, însă de când e însoțită la evenimente de fiicele ei, care îi poartă vechile rochii, ne-am dat seama că Angie chiar știe câte ceva despre conservarea valorilor.
Foto: Instagram