#2020CuDrag: 20 de cărți pe care le-am citit anul ăsta

Îmi place să cred că 2020, luându-ne câteva lucruri, ne-a dat ceva înapoi, cum ar fi timpul.

Pentru mine, a fost foarte important să îmi gestionez timpul cât mai bine cu putință (pentru sănătatea mea psihică, hair flip). Și dacă a fost ceva care m-a bucurat multe zile la rând, a fost cititul.

Pentru că tot am scris în lista celor 20 de lucruri pe care le-am cumpărat anul ăsta, că mi-am luat „multe cărți”, am zis să vorbesc un pic și despre ce volume am descoperit sau recitit.

Nu mi-am dat seama decât prin vară că aproape toate cărțile pe care le citisem până atunci, aveau în comun acest personaj feminin destul de puternic, aflat într-o situație destul de complicată, structurată destul de bine în câte 2-3 sute de pagini.

Iar dacă nu era ea neapărat într-o situație din asta, istoria a avut grijă să o plaseze acolo. A propos de ce poate face istoria din primul om și din femeia lui, despre cartea pe care o credeam, după copertă, cea mai slăbuță ever, nu pot să spun decât că m-a învățat să dau totuși pagina și să ofer a doua șansă unui bărbat. Aici mă refer la un bărbat scriitor, ofc. 

Am plâns, am râs în hohote cu femeile astea, m-au inspirat, le-am adorat sau le-am dezaprobat, cert este că pe mine m-au fascinat măcar pentru câteva zile, dacă nu mi-au rămas definitiv acolo, undeva. Și câteva dintre ele, sorpressa, mai erau și „fierte” pe Tarot.

Am descoperit o altă față a Zeldei Fitzgerald, Patti Smith pentru mine a fost o excelentă terapeută, iar acum o cunosc pe Gala dintr-un unghi din care pare că cel mai mare artist pe care l-a avut în preajmă a fost însuși destinul ei, pe care l-a ghidat zilnic după Tarotul de Marseille (ce v-am zis!?), din care a eliminat oglinzile la bătrânețe și pe care l-a conturat pas cu pas cum nicio peniță sau pensulă n-ar fi putut vreodată. 

Și pentru că femeile mișto sunt magice (wink wink), m-am simțit din nou atrasă de 2 lecturi mai vechi, una din liceu (18), și una din anii de la masterat (19), cât despre 20 nu cred că mai e nevoie să zic ceva, că dacă mai scriu „Tarot” o dată cred că mă pune Google la suggested atunci când cauți astfel de servicii aproape de casă.

1.Doamnele de marți*

2.Toscana tur-retur*

3.Arta rafinamentului*

(cerceii sunt Monom)

4.A doua șansă*

5.Es mal pas

6.Dușmanca.Balul (Irene Nemirovski)

7.Albastru Pur (Thracy Chevalier)

8.Doamna și licornul (Thracy Chevalier)

9.Simetria de temut (Thracy Chevalier)

10.Z: Un roman despre Zelda Fitzgerald (Therese Anne Fowler)

11.Pe când eram doar niște puști (Patti Smith)

12.Torcătoarea de vise (Patti Smith)

13.Pânza de păianjen (Cella Serghi)

(inelele sunt Monom și Wagner Arte)

14.Gala-Dali (Carmen Domingo) -> este încă în curs de citire, dar e prea faină ca să nu fie aici

15.Istoria universală a infamiei (J.L.Borges)

16.Prima poveste de dragoste. Adam, Eva și noi (Bruce Feiler)

17.Despre trup (Victor Ieronim Stoichiță)

18.Secretele alchimiei (… I know.)

19.Rosa Alchemica (W.B.Yeats)

20.manualul de instrucțiuni de la Tarotul de vise 

*primele 4 volume sunt din colecția Baroque Books.

Foto: arhiva personală

Andreea Leța
Posts created 31

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.